Waterdichte deuren en schotten

Deuren en luiken moeten eens in het half jaar gecontroleerd worden op waterdichtheid en op de bediening van de knevels. Dat kan heel eenvoudig.

Cees Kapteijn
oud surveyer RH, oud docent EZS, voormalig scheepstekenaar/ontwerper

Waterdichte deuren

"Waterdichte deuren en schotten zijn niet zomaar verplicht, ze hebben een aantal belangrijke  functies. Het schot is onderdeel van de scheepsconstructie en draagt bij aan de sterkte van het schip. Het schot is een brandscheiding en verhindert de doortocht van rook en vuur. Als het schip lek raakt houdt het schot lekwater tegen en voorkomt dat het schip zinkt."

Om aan eisen te voldoen:

  • Elk luik of deur is voorzien van een zware sponning om de sterkte van het schot niet aan te tasten.
  • Elk luik of deur is deugdelijk knevelbaar en voorzien van een rubber voor de nodige waterdichtheid.

Controle
De aanbeveling is om halfjaarlijks te controleren op goede werking. Dat kan eenvoudig:

  • Als de deursponning met krijt wordt gemarkeerd en de deur wordt gekneveld, dan wordt op het rubber de afdruk van het krijt zichtbaar. Als niet overal krijt zichtbaar is moeten de deurscharnieren opnieuw afgesteld worden.
  • Als de deurscharnieren niet nastelbaar zijn is de deur onbruikbaar.
    Knevels moeten licht bedienbaar zijn, zodat ook iemand met weinig kracht ( b.v. een kind) ze bedienen kan. Dus zo nodig scharnieren en hellingplaten invetten. Halfjaarlijks controleren op goede werking.

Er zijn ook hydraulisch sluitende deuren (afstandbediend evt. ) te koop, maar die kunnen kostbaar zijn (ca. 15.000 á 20.000 euro).

Doorvoeren door schotten

  • Voorbeelden van goede elektradoorvoeringen: Roxtec klemblokken, CSD-pluggen. Deze doorvoeren kunnen ook voor ander divers leidingwerk gebruikt worden.
  • Pas op bij fitwerk voor watervoerende leidingen door schotten:  geen verschillende materialen door elkaar te gebruiken i.v.m. galvanische corrosie.
  • Zorg bij elektra doorvoeren voor een goede kabelbescherming zodat de kabel nooit beschadigd kan raken door trillingen.

Schuttevaer: Advies BSU vergt waterdichte schotten na aanvaring No 5 Elbe

ILenT: richtlijnen waterdichte schotten