ISMLite voor de binnenvaart  (maar zeevaart mag ook)

Quality Sailing verwerkte de ervaringen opgedaan met de zeegaande zeilvloot in een safetymanagement systeem speciaal voor de Binnenvaart.

Na een paar maanden flink aanpoten is er ook een versie van ISMLite voor de binnenvaart beschikbaar.

Het ISMLite Safety Management System (SMS) werkt inmiddels al 7 jaar tot volle tevredenheid in de zeevaart. Naar aanleiding van het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over het ongeluk met de Amicitia, waarin één van de aanbevelingen aan de branche was om een praktisch toepasbaar meerjarenonderhoudsplan voor schepen te ontwikkelen, werd de vraag actueel of ISMLite wellicht ook geschikt te maken zou zijn voor de binnenvaart.

Dat bleek goed mogelijk, maar omdat de procedures, formaliteiten en regelgeving in de binnenvaart heel anders zijn dan in de zeevaart betekende dit wel dat het systeem ingrijpend aangepast moest worden.

Daar is hard aan gewerkt. De nieuwe versie van ISMLite is geschikt voor zowel de zeevaart als de binnenvaart. Omdat veel formaliteiten uit de zeevaart (in- en uitklaren, monsteren, passagiersregistratie) niet of slechts zeer beperkt van toepassing zijn op de binnenvaart, kon de versie voor de binnenvaart aanzienlijk vereenvoudigd worden. Vanaf nu kunnen ook binnenschepen tegen lage kosten profiteren van de mogelijkheden die ISMLite biedt op het gebied van bewaken, plannen, signaleren en rapporteren.

Note: voor meer informatie ga naar de ISMLite website