De zon laat zich voorzichtig zien, de temperatuur stijgt langzaam, het is lente en het vaarseizoen staat weer voor de deur. Het schip wordt uit haar winterstand gehaald en binnenkort komen de eerste gasten weer. Dus tijd voor de laatste voorbereidingen, zoals bijvoorbeeld even alle leidingen doorspoelen. Heb jij al preventieve maatregelen genomen tegen de groei van legionella aan boord? En weet je waar je op moet letten?
U wilt gezond en veilig werken?
Het is belangrijk dat u en uw werknemers gezond en veilig werken. U onderzoekt daarom regelmatig hoe het met uw arbobeleid staat. Veranderen de omstandigheden en risico’s in uw bedrijf? Dan past u de maatregelen en het beleid aan.
Pesten, discriminatie en seksuele intimidatie op de werkvloer hebben een enorme impact op werknemers die er slachtoffer van zijn. Maar ook op de rest van uw bedrijf. Een goede aanpak om deze soorten ongewenst gedrag te voorkomen, zijn dan ook erg belangrijk – en wettelijk verplicht.
Het weer is van invloed op de veiligheid aan boord van de schepen. Zo hebben de warmte en zon invloed op de bemanning. Door warmte verwijden de bloedvaten, waardoor meer warmte afgegeven kan worden en het lichaam weer af kan koelen, de huid wordt rood. Daarnaast gaat het lichaam zweten, door zweet verdampt er vocht en koelt het lichaam af. Hieronder een aantal
gevaren en maatregelen die bij hitte genomen kunnen worden.
Het weer is van invloed op de veiligheid aan boord van de schepen. Zeker in de winterperiode heeft mist, sneeuw en vrieskou een negatieve invloed. Daarnaast zijn de dagen korter wat van invloed is op het zicht en de vermoeidheid van de bemanning.
bron: platform zero incidents
Aan boord is er spraken van een gezagsverhouding. Werkgevers moeten zich hiervan bewust zijn en een beleid voeren gericht op het voorkomen van problemen zodat iedereen, zowel gasten als werknemers, zich emotioneel veilig voelen. De ervaring aan boord moet Fysieke veilig, Respectvol, Inclusief voor iedereen, en Goed begeleid zijn.
De publicatie bevat de volgende onderwerpen:
- Wat is Legionella?
- Wettelijke maatregelen
- Waar wordt op gecontroleerd?
- Wat moet u doen?
A. Zorg voor een actuele risicoanalyse
B. Voer de maatregelen volgens het beheersplan uit
C. Houd een logboek bij
D. Neem periodiek watermonsters
E. Meld normoverschrijdingen van Legionella in drinkwater
F. Licht uw klanten/gebruikers in
Seizoenstart: eerst een legionella check doen!
Het risico op legionella in het drinkwater bestaat eigenlijk het hele seizoen, maar aan het begin, als alles een tijdje stil heeft gestaan, is het goed om er extra aandacht aan te besteden.